top of page

Leren voor Duurzame Ontwikkeling

LvDO is het bevorderen van kennis, vaardigheden, houding en waarden die nodig zijn om een duurzame toekomst te creëren. Ahorn doet dit door het organiseren en bijdragen aan cursussen die niet alleen kennis overdragen, maar ook een tipje oplichten van het grotere plaatje van duurzame ontwikkeling. Op een positieve manier: wat kun je zelf doen en hoe maak je het leuk.

PB111780.JPG

Projecten

Barley Fields

Youth for Sustainability in Belarus

Samen met TreeVelop Projects & Processes, IVN Nederland en GAP International ontwikkelden we een driejarig project om natuur- en milieueducatie op te zetten voor scholen in Wit-Rusland. Dit onderwijs bestond daar niet en het project was niet zonder uitdagingen. Een 30-tal stoere leraressen hielpen met de ontwikkeling en voerden de pilots uit met de hulp van mini-grants. Een Wit-Russische leergang en een hecht netwerk van gebruikers was het resultaat.

Spelen in het groen (2014-2015)

In samenwerking met de gemeente Amsterdam, ANMEC, Wiek de Keijser en twee stagiaires Pedagogiek van de HvA ontwikkelde Ahorn Projecten een programma voor naschoolse lessen in buurtmoestuinen. Vaak zijn de buurtkinderen het meest enthousiast van iedereen als er in een buurt een moestuin komt, alleen is er vaak geen programma voor hen. Dit programma gaat over voedsel, natuur en wild spelen en is uitgetest in ACTA Tuin, en met de buurtkinderen van de Jan Zwanenburghof en de Dobbebuurt in buurttuinen daar. Het programma is voor iedereen te gebruiken.

12065681_417533275102957_587337667964107
PA231820 (2016_10_13 05_48_31 UTC).JPG

Community Food Coaches

In 2014 is in samenwerkiing met GGD Amsterdam en met een team van vier initiatiefnemers plus gastdocenten een project uitgevoerd om begeleiders van een kinderprogramma in buurttuintjes op te leiden in Zuidoost. Ahorn zorgde voor de projectleiding. Een groep van ca 12 ‘community food coaches’ begon aan de opleiding, die bestond uit 8 workshops, het werken aan een lesprogramma en een stage. Helaas is geen van de deelnemers na afloop verder gegaan als food coach. Wel bleef het team van initiatiefnemers in contact en werkten samen aan Werkplaats (H)Artig, Ubuntu Stadstuin en Buurttuin Groene Kinderen.

Permacultuurcursussen

In samenwerking met Atelj de Kim organiseerde Ahorn Projecten in 2011-2012 de eerste Permacultuuropleiding in Amsterdam, gegeven door docenten Fransjan de Waard en Linder van den Herik in Vrouw & Vaart. Vijftien cursisten haalden een Permaculture Design Certificate en begonnen permacultuur te verspreiden in Amsterdam.
In 2014 en 2015 gaf Annet samen met Rosa van Giessen twee series van tien workshops Moestuinieren in samenwerking met de natuur aan groepen van ca tien deelnemers, in ACTA Tuin in Nieuw West en in buurttuin I can change the world with my two hands in West.

PB050113.JPG

Samenwerken aan Leren voor Duurzame Ontwikkeling?

Neem contact op!
bottom of page